Uusi näköala Helsingin historiaan
Tiesitkö että monista Signe Branderin ottamista yksittäisistä valokuvista voidaan tehdä panoraama?
Signe Branderin valokuvat ovat viime vuosina saavuttaneet ansaittua huomiota sosiaalisessa mediassa. Katsojat ihastelevat Branderin kuvia, jotka välittävät upeasti yli sadan vuoden takaisen Helsingin tunnelmia. Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt merkittävän kulttuuriteon digitoimalla Branderin valokuvat ja tuomalla ne kaikkien saataville.
Panoraama syntyy yhdistämällä kaksi tai useampia vierekkäisiä valokuvia, jolloin tuloksena on laajakulmainen kuva, joka yhdistelee alkuperäiset kuvat yhdeksi kuvaksi.
Brander kuvasi usein samalla paikalla ottaen useita kuvia siten, että kameran jalusta pysyi paikallaan ja käänsi kameraa vasemmalle tai oikealle. Kun tällaisia kuvia yhdistetään, syntyy panoraama. Jos kahdella kuvalla on riittävästi yhteisiä osia, ne voidaan nykytekniikalla yhdistää tietokoneella yhdeksi yhtenäiseksi kuvaksi.
Tuskin Brander osasi ennakoida tällaisen teknologian mahdollisuutta. Hän kuitenkin varmasti tiesi panoraamakuvista ja otti tarkoituksella kuvat vierekkäin.
Helsingin kaupunginmuseo on kiinnittänyt tähän huomiota ja julkaisi vuonna 2016 kirjan "Panoraamoja, Signe Brander", jossa esitellään Branderin valokuvista koostettuja panoraamoja. Kaupunginmuseo on myös tuonut Branderin kuvat kaikkien saataville finna.fi-palveluun Creative Commons -lisenssillä CC0 1.0 eli Public Domain.
Täällä näkyvät panoraamat ovat kaikki minun koostamiani. Suurin osa niistä löytyy myös mainitusta kirjasta, mutta kirjassa esiintyvät panoraamat on koostanut Helsingin kaupunginmuseo. Kirjassa on myös joitakin panoraamoja, joita en ole koostanut, koska vierekkäisillä kuvilla ei ole riittävästi yhteisiä osia. En ole halunnut yhdistää kuvia väkisin, vaan olen keskittynyt laadukkaisiin lopputuloksiin.
Panoraamojen koostamisesta
Tässä kaksi Signe Branderin ottamaa valokuvaa vuodelta 1908. Paikka on nykyisen Kallion virastotalon matalan pohjoissiiven paikkeilla. Vasemmalla Toinen linja. Kuvaussuunta Hakaniemen torille päin.
Kuvat on otettu täsmälleen samalta jalustanpaikalta eli Brander on ensimmäisen kuvan oton jälkeen kääntänyt kameraa oikealle tai vasemmalle (kuvista ei voi päätellä kumpi on otettu ensin). Samalta jalustanpaikalta otetut kuvat on mahdollista nykytekniikalla yhdistää tietokoneen avulla yhdeksi kuvaksi. Tällöin kuvissa täytyy olla osa samaa. Jos kuvien yhteinen osa on oikein pieni tai yhteistä osaa ei ole lainkaan, kuvien yhdistäminen on vaikeaa ellei mahdotonta.
Tässä tapauksessa punaisella rajatut osuudet ovat kuvissa samasta kohdasta. Monet tietokoneohjelmat osaavat yhdistää kuvat yhdeksi panoraamaksi. Esimerkiksi Photoshop tai Lightroom.
Kuten huomaat punaisella alueilla olevat ihmiset ovat liikkuneet kuvien oton välillä. Photoshopissa voi layereiden (kerrosten) ja maskien avulla valita mikä osa tulee näkyviin panoraamaan.
Useimmat koostamani panoraamat on tehty PTGUI-ohjelmalla. Se on varta vasten tehty panoraamojen koostamiseen. Ohjelma osaa hakea kuvista samat kohdat (numerot ja värilliset taustat). Sen jälkeen ohjelma yhdistää näiden kohtien ja muiden parametrien (mm. objektiivin polttoväli) avulla uudeksi kuvaksi. Valtaosa koostamistani panoraamoista on tehty PTGUIn avulla. Muutama on tehty Photoshopilla.
Alla lopullinen koostettu panoraama.